1/2

SZELLEMIDÉZÉS JANZA KATÁVAL ÉS DOLHAI ATTILÁVAL

Hisztek-e a hely szellemében? Tapasztaltátok-e, hogy bizonyos szobákban furán játszik veletek a fény és a hang? Hogy vannak helyek, melyeket inkább elhagynátok, máshol meg olyan jól esik megpihenni. Elgondolkodtatok azon, vajon mely lábak jártak már előttetek a lerakott kövezeten, miről mesélnének az öreg téglák a falakban? Megéltétek-e, hogy vannak helyek, melyek megemelnek, melyekben végre helyükre kerülnek bizonyos történetek?

Janza Kata és Dolhai Attila egy ilyen kultikus helyre vezet bennünket. 2019. július 28-án megpróbálják megidézni a Gödöllői Királyi Kastély két illusztris szellemét Sissit és Rudolfot, de ebbe a csodálatos barokk palotába egyéb vendégeket is hívnak, Titániát, Mozartot, Mrs. Danverst , Eileen St. Clairet és még sok egyéb szereplőt.

Most pedig lássuk, mitől különleges ez a hely!

Ha a régi téglák, kövek, gerendák beszélni tudnának, mesélhetnének nekünk a Grassalkovich családról, akik 1730-tól három generáción át elhivatottan építették Mayerhoffer András tervei alapján ezt a csodálatos épületet. A kettős U-alak nyolc szárnyát. A dísztermet, melynek alapterülete 170 négyzetméter. A déli szárnyban az istállót és a szénapadlást, az északi szárnyban pedig a római katolikus templomot. A kastély bővítését már a második Grassalkovich generáció folytatta. Ekkor létesült a színházterem, kettős páholysorral és kitűnő színpadtechnikával. Ez Magyarország egyetlen rekonstruált barokk színháza. A harmadik generáció nevéhez fűződik az északi oldal utolsó szárnya, az új narancsház megépítése és a franciakert tájképi kertté való alakítása. 

A vén falak történeteket suttoghatnának nekünk Mária Teréziáról, Windisch-Grätz hercegről, Ferenc Józsefről és Erzsébet királynéról. A kastélyt, 1867-ben koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné, Sissi kapta a magyar államtól. A királyi család gyermekeivel főleg tavasszal és ősszel tartózkodott Gödöllőn.

De mesélhetnének Kossuth Lajosról és tisztjeiről, miként is ünnepelték meg az isaszegi csata győzelmét. Elpletykálhatnák milyen tanácsokat suttogtak tanácsadói Horthy Miklós fülébe, mikor itt pihent. Elsírhatnák milyen volt, mikor német és szovjet bakancsokkal tapostak rajta. Hogyan és miket raktározott a Honvédelmi Minisztériumnak, és mit érzett, mikor szociális otthon működött a falak között.

1987-re a kastély élet tönkrement, lepusztult, szétesett. A magyar állam tulajdonában álló épület felújítását azonban megkezdték, és 2004-re a hely visszanyerte tündöklő pompáját.

Csodás helyszínét adja rangos társadalmi és családi eseményeknek, színvonalas zenei és színházi programoknak, kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek. A gyönyörű park pedig remek helyszíne egy lélekemelő sétának, elmélkedésnek.

Most pedig, új találkozásra készül a kastély! Janza Katával, Dolhai Attilával, és a nagy ívű, szárnyaló dalokkal. Az esten közreműködik a Sturcz Szmollbend.  S aki jól figyel, a lelkével, talán a koncerten megpillanthatja Sissi és Rudolf szellemét is a vén falak ölelésében.

Várunk titeket is szeretettel!

Cikk: Jagri Ágnes

A weboldalt készítette: Szalóczy Döme László

  • Facebook - KaposMusical